Üdv itthon!

Haberland Filoména otthona

“A rendezgetés az életem” mondja egy ponton Filo, és amikor két kattintás között harmadszor is megigazítja a padlizsánokat a tálban, rájövünk, hogy nem viccel. Haberland Filoménánál jártunk.

(Ez a cikk a Roadster magazin hatodik számában jelent meg először.)

Fotó: Balogh Kata Szöveg: Fill

Haberland Filoména lakberendezőként és set stylistként dolgozik, emellett @haberlandshouse Instagram oldalán szívesen osztja meg tudását belsőépítészetről, felújítási folyamatokról és a zerowaste életmódról.

Finomra hangolt parasztház

Filo és családja a belvárosban töltött évek után egy törökbálinti parasztház felújítása mellett döntöttek. A macskaköves, szűk utcán sétálva nem gondolnánk, hogy az erdő mellett álló, közel száz éves ház ikonikus darabokat és nagy gondossággal finomra hangolt enteriőrt takar. Bár a ház burkolatául szolgáló matt fekete klinkertégla azért sejtet valamit.

Amellett, hogy mély ismerete van a kisebb és nagyobb gyártók portfóliójáról, szívesen ragad ecsetet, lapátot, szikét, hogy saját kezűleg fejezzen be néhány munkálatot vagy készítsen el egy dekorációt. Az ezekről készült videóknak nagy hasznát veheti az, aki maga is szívesen dolgozik az otthona szépítésén, vagy csak egy-két ötletet szeretne a lakása egy részének felújításához.

“Számomra a legnagyobb boldogság és motiváció, amikor valami a kezeim között jön létre, és tudom, hogy sok év múlva is elégedetten nézhetek majd rá. Teljesen mindegy, hogy asztalos vagy festő munkát végzek, a lényeg, hogy az alkotás, az alkotó folyamat része lehessek.”

A házba lépve egy aprólékosan megkomponált térbe érkezünk, ami annak ellenére, hogy érződik rajta a minden részletre kiterjedő figyelem, nem mesterkélt vagy erőltetett. Rögtön otthon érezzük magunkat, és amikor elmerülnénk a természetes elemek, vintage darabok és a legfrissebb kiegészítők harmóniájában, Filo sorolni kezdi azt, ami még nincs kész, vagy ami még nem teljesen tökéletes. Igen, egy igazi perfekcionistával van dolgunk, soha nem dől hátra, mindig lesznek tervek és tennivalók a ház körül. “Hosszú a listám, sokára érünk még az elképzeléseim végére” – meséli lelkesen. Amikor új tárgy érkezik a házba, gyakran átvariálja a régebbiek helyeit is, hogy mindenhol érvényesüljön a kompozíció, egyensúly.

Filo trendekre való érzékenysége nagyon tudatos vásárlói attitűddel párosul. Nagy gonddal válogatta össze a berendezést, szem előtt tartva, hogy 10-20 év múlva is megállják majd a helyüket. “Kétségtelen, hogy a gyorsan változó trendek rám is hatással vannak, de szándékosan nem választok egy ütős színű kanapét, mert pár év után biztosan le akarnám cserélni – az pedig sem pénztárca, sem környezettudatossági szempontból nem lenne helyénvaló. Ha igényesen kidolgozott, minőségi alapanyagokból előállított darabokat választok, azokat sokáig szeretni fogom és könnyebben beilleszthetőek egy-egy új stílusba is.”

Ugyanakkor sok esetben vásárlás helyett a saját környezetéből, az erdőből vagy a nyaralásokról hoz haza ágakat, száraz növényeket, terméseket, köveket, kövületeket. Néha pedig a nemeskövekkel foglalkozó édesapja műhelyéből ment meg kidobásra szánt márvány, kvarc, mészkő darabokat, amiket szoborként vagy alátétként használ.

Filó szívesen készít környezetbarát tisztítószereket házilag

Az elcsendesedős sarokban gyűlnek azok a könyvek, amiket igazi feltöltődés végiglapozni.

A természetes elemek, szárazvirágok, kövek és termések meghatározó részletei a dekorációnak

Zerowaste

A zerowaste nemcsak törekvés Filoéknál, hanem hitvallás, ami olyan szervesen beépült a mindennapokba, hogy a pénteki törökbálinti piac piros betűs program a naptárban. “Csak ezen a napon vannak itt a termelők, és mivel itt vásárolok be egész hétre csomagolásmentesen, fontos, hogy jelen legyek.” A műanyagmentesség a takarításra is vonatkozik, a legtöbb tisztítószer házilag készül és üvegekben sorakozik a konyhában.

Filo sok időt tölt otthon, mindig más arányban oszlanak meg a teendők a munka, a ház körüli feladatok és a család között. A rendszertelen és változó hétköznapokban azért van néhány stabil pont. Ilyen például a reggeli erdei futás vagy séta Hanga kutyával, vagy az elengedhetetlen matcha latte. “Ez az én kis pörgetőm, nélküle elképzelhetetlennek tartom a napjaimat. Az pedig, hogy mennyire egészséges, még egy indok arra, hogy soha ne akarjak róla lemondani.”